logo INT

Taalradar

Taalradar is een initiatief van het Instituut voor de Nederlandse Taal om kennis te verzamelen over het Nederlands door gebruik te maken van het taalgevoel van sprekers van de taal (crowdsourcing).

Meedoen

Om het hedendaagse Nederlands te kunnen monitoren legt het INT grote tekstverzamelingen aan, ook wel corpora genoemd. Zo maakt het INT onder andere een corpus van internetpagina's. Het nadeel van een verzameling webteksten is dat er ook ongepaste taal (bijv. obsceen taalgebruik) in kan voorkomen. Daarom kunt u in dit nieuwe onderzoek van Taalradar helpen om tekstverzamelingen op te schonen, door zinnen met ongepaste taal aan te vinken. Doet u mee?

Resultaten

In september 2018 draaiden we hier een experiment over blends, een specifiek soort samenstelling. In november en december 2018 voerden we experimenten uit over taalvariatie en nieuwe woorden. De resultaten van de experimenten zijn hier te vinden.

Contact

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over Taalradar? Mail dan naar .

logo taalradar

Meer van het Instituut voor de Nederlandse Taal

gravinfluencer

Elke week een beschrijving van een neologisme in de rubriek 'Nieuw woord van de week'.

achterkousig

Woorden of betekenissen die ooit in het Nederlands bestonden maar nu verdwenen zijn, in de rubriek 'Terug in de taal'.

podcast

Twaalf korte, verrassende verhalen over de herkomst van een doodgewoon woord in de podcast 'Waar komt pindakaas vandaan?'.

nieuwsbrief

Alles weten over het Nederlands? Schrijf je in voor de gratis digitale nieuwsbrief van het Instituut voor de Nederlandse Taal.