Logo institution
Logo enetCollect
Logo COST

Het filteren van ongepaste inhoud uit teksten van het internet

Tekst van internet is een waardevolle bron voor het ontwikkelen van materiaal voor taalleerders, omdat het bestaat uit taal zoals die door sprekers gebruikt wordt. Dit betekent wel dat teksten gevoelige of zelfs aanstootgevende taal kunnen bevatten. Hoewel zulk taalgebruik natuurlijk authentiek is, zijn taaldocenten en ontwikkelaars van leermateriaal van mening dat eventueel ongepaste taal het best vermeden kan worden, om leermiddelen voor een breed publiek te ontwikkelen.

Doe mee

Dit gezegd hebbende, wil het Instituut voor de Nederlandse Taal u om uw hulp vragen bij het filteren van Nederlandstalige teksten van het internet, om ze geschikt te maken voor taalleerders. Welke zinnen ziet u als ongepast? Laat het ons weten door mee te doen aan ons experiment. We vragen u om een aantal taken uit te voeren, zoals de volgende:

Voorbeeld van een taak:

Wilt u de zinnen aanvinken die u ongepast vindt als materiaal om Nederlands mee te leren?

Wij vragen u om 23 taken uit te voeren. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Als u dat wilt, kunt u er ook meer doen. Om te antwoorden kunt u uw computer, mobiele telefoon of tablet gebruiken. Het is mogelijk om een aantal taken uit te voeren, dan te stoppen en later weer verder te gaan. U kunt uw bijdrage overal leveren: thuis, in de trein of de bus of als u wacht op vrienden.

Over dit project

Dit crowdsourcingproject is een internationale samenwerking tussen onderzoekers van het Centrum voor Algemene en Toegepaste Linguïstiek van de Universiteit van Coimbra (CELGA-ILTEC, Portugal), het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) in Leiden (Nederland), de Vereniging voor Taalhulpbronnen en -technologieën in Servië (JeRTeh) en het Centrum voor Taalhulpbronnen en -technologieën van de Universiteit van Ljubljana (CJVT) in de context van COST-actie enetCollect (CA16105).

Disclaimer

Uw antwoorden blijven anoniem. Niemand zal u of uw antwoorden kunnen identificeren en niemand zal weten of u al dan niet aan het experiment hebt deelgenomen. Uw antwoorden zullen wel publiekelijk zichtbaar zijn op het internet, maar blijven anoniem.

Het risico bestaat dat u sommige zinnen aanstootgevend vindt. Dit is een voorbeeld van het soort zin dat u zou kunnen tegenkomen:
Duizenden mensen wereldwijd hebben het succes bewezen met een langere, dikkere, sterkere penis.

Als u op enig moment vragen heeft over het project of de procedures, kunt u contact met ons opnemen via met als onderwerp 'Taalradar'.

Door te klikken op de "Akkoord en Start" knop, geeft u aan dat u de bovenstaande informatie hebt gelezen, vrijwillig akkoord gaat met deelname en 18 jaar of ouder bent.

Open het experiment in een recente versie van Firefox of Chrome, het werkt niet in Internet Explorer. Ga akkoord en begin